luni, 7 noiembrie 2016

Cum sa-ti mentii ochii sanatosi

Este foarte important ca ochii tai sa fie sanatosi, deoarece orice activitate zilnica se bazeaza pe o  vedere buna. Fie ca este vorba de oboseala sau diversi factori externi, ochii trebuie protejati in permanenta. Asa cum mergem la dentist pentru a ne pastra dintii sanatosi, vizitele regulate la medicul oftalmolog ne pot ajuta sa ne mentine ochii sanatosi. Insa, pe langa vizitele regulate la medicul oftalmolog, este foarte important sa urmezi cativa pasi simpli care te pot ajuta sa-ti mentii ochii sanatosi. 

5 sfaturi simple pentru a-ti mentine sanatatea oculara 

Renunta la fumat! Daca esti fumator, trebuie sa stii ca prezinti un risc crescut de aparitie a cataractei, a degenerescentei maculare si a altor afectiuni oculare. Fa-ti un bine si incearca sa renunti la acest viciu nociv. 

Ai grija ce mananci! Asigura-te ca din alimentatia ta nu lipsesc alimentele bogate in antioxidanti si acizi grasi esentiali. Pentru sanatatea oculara, acestea sunt foarte importante. Legumele, fructele si semintele sunt cele mai bogate in Vitamina A, C, zinc, seleniu sau acizi grasi esentiali. 

•    Legume verzi – spanac, salata, gulii sau broccoli.
•    Peste – somon, pastrav, crap, somn
•    Produse lactate si oua
•    Fructe – citrice, mere, banane.

Consumand o dieta echilibrata te ajuta sa-ti mentii nu doar sanatatea oculara ci si tine la distanta kilogramele in plus sau bolile cardiovasculare. 

Spala-te pe maini! In viata de zi cu zi, intram in contact cu foarte multe obiecte: clante, telefoane, haine, incaltaminte, computere, etc. Este foarte important sa iti mentii mainile curate tot timpul. 

Atunci cand iti atingi ochii, tot ce se afla pe mainile tale ajunge pe suprafata oculara. Astfel, ne expunem ochii bacteriilor sau virusurilor care pot da naste infectiilor oculare. Spala-te pe maini cu sapun de fiecare data cand ai ocazia!

Regleaza-ti timpul petrecut in fata calculatorului! Din pacate, odata cu avansul tehnologi, timpul petrecut in fata calculatorului sau a telefoanelor inteligente a crescut. Fie ca folosim calculatorul la locul de munca, la scoala sau acasa, este foarte important sa ne protejam ochii, reglandu-ne timpul petrecut in fata calculatorului. 

Daca esti nevoit sa petreci timp in fata calculatorului, atunci arunca o privire peste aceste sfaturi care te pot ajuta sa micsorezi impacutl acestuia asupra ochilor:
•    Ecranul trebuie sa fie la o distanta de minim 50 de cm de ochii tai.
•    Regleaza luminozitatea ecranului, diminuand-o.
•    Clipeste mai des.
•    Ia o pauza la fiecare 20 de minute, uitandu-te la un obiect indepartat.
•    Alege o pereche de ochelari sau o pereche de lentile de contact speciale pentru statul in fata calculatorului.
•    Foloseste picaturi oculare lubrifiante.


Mentine camera unde iti petreci timpul aerisita! Pe timpul iernii, sistemele de incalzire din case sau birouri creeaza aer uscat. Ia in considerare utilizarea unui umidificator portabil pentru a mentine aerul umed, ceea ce te va ajuta in prevenirea iritarii ochilor cauzata de uscaciune. Aeriseste camera la cateva ore, pentru a te asigura ca ochii tai primesc aer proaspat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu