marți, 12 ianuarie 2016

Cum se desfasoara vizita la un medic oftalmolog?

Sa recunoastem. Ajungem la medicul oftalmolog prea tarziu sau prea rar. 

Ochii “vorbesc”. Uneori ne dor, uneori se inrosesc, lacrimeaza la schimbarile de temperatura si luminozitate, uneori facem eforturi mari sa citim la distanta sau de aproape. Gasim tot felul de pretexte si nu ajungem la oftalmolog la aparitia primelor simptome. 

Preventia este cel mai bun mod de a-ti pastra sanatatea. Daca iti petreci o mare parte a timpului in fata calculatorului, televizorului sau daca lucrezi intr-un mediu riscant pentru sanatatea ochilor tai (praf, vant, temperaturi extreme, lumina puternica) este bine sa faci o vizita medicului oftalmolog o data pe an.  Poti preveni aparitia problemelor prin purtarea unor ochelari de protectie adecvati sau prin utilizarea unor picaturi oftalmice.  

Vizita la oftalmolog este un proces destul de simplu si, in general, nu dureaza mai mult de 30-40 de minute. 

Ce presupune consultatia oftalmologica? 

Examenul oftalmologic incepe cu analizarea istoricului medical al pacientului (antecedente medicale si familiale) si cunoasterea stilului sau de viata (mediul de lucru, activitatile din timpul liber).

Urmeaza apoi testarea acuitatii vizuale. Pacientul citeste cifre si litere pe un panou luminos. In acest fel, medicul oftalmolog poate determina daca este nevoie de prescrierea ochelarilor de vedere. Se determina dioptriile si pacientul este informat despre alegerea dintre ochelari de vedere si lentile de contact.  

Daca examenul oftalmologic are loc intr-un magazin de optica medicala, poti testa diverse rame de ochelari de vedere, precum si lentile de contact pentru a-ti forma o parere.

Un pas foarte important este masurarea tensiunii oculare, mai ales pentru persoanele trecute de 35 de ani. Se poate depista astfel glaucomul sau posibilitatea aparitei acestuia.   

Examinarea la oftalmoscop poate determina eventuale afectiuni la nivelul fundului de ochi, retinei, nervului optic. 

Pentru mai multe informatii privind consultatia oftalmologica, afectiunile oftalmologcie frecvente, alegerea ochelarilor de vedere sau a lentilelelor de contact, va recomandam resursele online disponibile pe Optiblu.ro:

- Sfatul medicului oftalmolog Optiblu: http://www.optiblu.ro/servicii/sfatul-medicului/
- Intrebari frecvente, privind consultatiile, ochelarii de vedere, lentilele de contact sau ochelarii de soare: http://www.optiblu.ro/servicii/intrebari-frecvente/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu