miercuri, 7 februarie 2018

Pericolele expunerii la lumina albastra emisa de telefon sau calculator. Afla cum te poti proteja!



Un studiu recent realizat de Bank of America arata ca aproape jumatate dintre consumatorii din S.U.A. nu au putut sa reziste o zi fara dispozitivele mobile. Care este primul lucru pe care il faci dimineata, la cafea? Iti verifici mailul sau vezi ce au mai postat prietenii pe Facebook? Daca apoi iti mai si petreci mare parte din zi in fata unui calculator sau folosind unul dintre numeroasele alte dispozitive digitale disponibile la ora actuala pe piata, afla ca iti expui ochii unei lumini albastre, ce in anumite conditii poate fi foarte periculoasa.

Dispozitive electronice (TV, smartphone, tableta, laptop) emit o lumina albastra, care are un impact negativ nu numai asupra vederii tale, dar si asupra sanatatii tale generale. Lumina albastra este o preocupare majora pentru medicii oftalmologi din intreaga lume. 

De unde vine expunerea prelungita la lumina albastra?

 

In fiecare moment al zilei, atunci cand ne plimbam pe strada, cand aprindem lumina in apartament  sau cand pornim smartphone-ul si calculatorul, ochii nostri sunt expusi la o mare varietate de raze de lumina, unele dintre ele invizibile. Lumina albastra este acea portiune din spectrul de lumina vizibila care are cele mai mici lungimi de unda si cea mai mare energie.

Multe din dispozitivele electronice din ziua de azi folosesc tehnologie LED, pentru a ajuta la sporirea luminozitatii si claritatii ecranului. Aceste LED-uri emit unde de lumina albastra foarte puternice. Telefoanele mobile, calculatoarele, tabletele si televizoarele cu ecran plat sunt doar cateva din dispozitivele care folosesc aceasta tehnologie. Din cauza lor suntem expusi la mai multe surse de lumina albastra, pe perioade mai lungi de timp.

Pericolele expunerii la lumina albastra emisa de dispozitivele electronice

 

Daunele pe care lumina albastra le poate aduce ochilor sunt semnificative. Studiile de laborator au demonstrat ca expunerea indelungata la lumina albastra afecteaza foarte mult celulele retinei. Acest lucru da nastere degenerarii maculare, care poate cauza, la randul ei, orbirea.

Lumina albastra poate afecta si sanatatea mentala. Unele studii au aratat ca persoanele cu niveluri de melatonina reduse si ale caror ritmuri biologice sunt dereglate de expunerea la lumina albastra sunt mult mai predispuse la a suferi de depresie.    
  

Cum ne protejam de lumina albastra

 

Daca ochiului uman, mai exact partile exterioare - corneea si cristalinul- are o oarecare capacitate de a bloca razele ultraviolete inainte de a ajunge la retina, cand vine vorba de lumina albastra, acesta nu poate face nimic. Ochelarii cu lentile de protectie sau lentilele de vedere cu tratament antireflex sunt singurele dispozitive care iti pot proteja in totalitate ochii de lumina albastra. 
 Ochelarii de protectie pentru calculator reflecta lumina albastra emisa de calculatoare si dispositive digitale pentru a reduce efectele acesteia. Datorita diminuarii cantitatii de lumina albastra care patrunde spre ochi, contrastele sunt imbunatatite, efectul de stralucire este redus si tu te bucuri de o vedere mai confortabila si mai relaxata.
 Lentilele de ochelari cu tratament antireflex Hoya BlueControl, de exemplu, reprezinta o solutia optima pentru un grup extins de utilizatori de ecranele digitale:
 ·         Persoanele care lucreaza 8h pe zi in fata unui calculator sau laptop.
·         Copii/ adolescentii pasionati de jocuri pe console si jocuri pe calculator.
·         Tinerii care petrec mult timp utilizand smarthphone-uri si tablete.
·         Persoanele care petrec mult timp in fata televizorului.

 Bibliografie


Acest articol v-a fost oferit de

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu